I mars 2025 åpnet Postveien 15 – et moderne kontorbygg på 2400 m² fordelt over fire etasjer. Her skal opptil 100 ansatte få jobbe i lyse, inspirerende omgivelser. Øverst i bygget, i en luftig og innbydende toppetasje, finner vi hjertet av huset: Norbruk-kantinen.
– En god kantine var viktig for oss, og det tror jeg også har vært en medvirkende årsak til at flere fremtidsrettede bedrifter har valgt å etablere seg her, sier daglig leder i Nordvest Næringsbygg, Ove Bjørkavåg.
Ove er ikke alene om å se verdien i en god kantine. Den nye generasjonen arbeidstakere, generasjon Z, har lunsjtilbud som et viktig kriterium når de vurderer arbeidsplasser. Hele tre av fire i denne målgruppen forventer nemlig at kantiner og serveringssteder hjelper dem med å ta sunnere valg (NHO 2023).
Daglig leder i Norbruk, Roger Sørheim, sier at god mat er viktig. Han understreker også effekten man oppnår ved å lage gode møteplasser.
– Man får fôra både mage og hjerne samtidig. En god kantine er med andre ord sunt for den mentale helsa, og i tillegg blir effektiviteten høyere ved å gi de ansatte et godt avbrekk i løpet av arbeidsdagen, forklarer han.
Bedre fokus
En av bedriftene som nyter sesongbasert og digg lunsj fra Norbruk daglig er Invo. Vi møter en gjeng i kantina og stemningen rundt bordet er god.
– Det er den alltid, konstaterer CFO i Invo, Odd Christian Rønning.
– Vi er heldige som kan tilbringe arbeidsdagen i disse nye fine lokalene, og så koser vi oss ekstra i lunsjpausen. Det fører til mange gode samtaler, sier Odd Kristian.
En undersøkelse gjort av TORK (2021), fant at 94 prosent av de som tar lunsjpauser, rapporterer at pausene gir økt lykkefølelse og tid til nye perspektiver. 91 prosent sier at de opprettholder sitt mentale fokus og 88 prosent mener de kommer tilbake mer uthvilt og energisk. I tillegg sa ni av ti ansatte at de mer sannsynlig blir i et selskap der ledere oppfordrer sine ansatte til å ta en pause. Det er noe å tenke på.
– En god leder er en som oppfordrer de ansatte til å ta seg en god lunsj, sier Ronny Kolvik, COO i Norbruk.
Det kan gjengen i Norwegian Electric Systems skrive under på. Daniel Aarø er en av de 20 ansatte i NES som spiser lunsjen sin hos Norbruk hver dag.
– Det blir vanskelig å toppe dette så her blir jeg værende. Det hjelper selvfølgelig på at både kollegene mine og jobben min er veldig kjekk også, sier Daniel med et smil.
Tilpasningsdyktig på premisser
– Norbruk-konseptet handler om å servere sunn, sesongbasert og kortreist mat – alltid laget fra bunnen av. Der Norbruk etablerer seg, skal også råvarene være lokale. Vi bor i en skattekiste av gode råvarer – det er klart at vi må benytte oss av det, sier Ronny Kolvik i Norbruk. Han setter standarden for det som serveres i Norbruk-kantinene, og sammen med kokkene utvikler han også menyene.
– Noen steder har vi måttet justere oss litt mer enn andre, og det er helt greit. Så lenge buffeten er sunn og variert til vanlig, skal det være plass til både pølsefest og vaffelfredag innimellom – så lenge sylta er lokal, sier Kolvik lurt.